Saturday, February 16, 2013

SUSAH DAN SABAR



Assalamualaikum.. ehem ehem..

Subhanallah..lamanya tak update blog sendiri..tak menyesal letak nama blog si malas..memang pemalas sungguh tuan empunya blog nih..tula orang lain ada blog kau pun nak ber blog blog jugak haaa..

Terlalu banyak cerita yang nak dikongsi..tak tau nak start dari mana..susahh.. tapi kena sabar lah ye..haaa nampak tak nak jugak masukkan jugak title tu hew hew..

Hari ni nak sembang pasal susah dan sabar, chupp chuppp aku takde niat langsung nak mengeluarkan entri berbaur memberi nasihat dekat orang yea sebab diri sendiri pun terhuyung hayang =p.

Siapa kat sini pernah rasa susah? haaaaa soalan bodoh disitu.

Setiap orang pernah merasa susah, tak kira dia berduit or tak berduit, matang ke tak matang ke,pandai ke tak pandai ke..its all about how we defined "susah" tu sendiri. Orang kata kalau nak atasi susah ni kita kena sabar dan melayan saja kesusahan tu lama lama hilanglah susah tu..

Sabar bagi aku adalah perkara yang susah nak dibuat..korang seorang yang penyabar tak? terus terang jika rujuk kat diri sendiri aku bukan seorang yang cukup penyabar dalam semua situasi dan sabar ni ikut mood jugak kan. Kadang2 aku boleh jadi manusia yang penyabar, dan kadang2 tak penyabar langsung, ikut keadaan. Tapi kali ni nak cakap pasal sabar didalam kesusahan..haaa sabar kan byk cabangnya..

Ada perkara-perkara yang dalam hidup aku yang jadi tak sabar langsung bila susah, dan bila tak sabar jadi malas dan give up. Contohnya masa SPM dulu belajar add math susah, awal2 dah give up...taknak study langsung and end up dapat 9G..(serious taw!) tapi sikit pun tak rasa nyesal..awat ntah sebab tak minat kot, lagi satu...dulu masa form 4 dapat offer join masuk sukan speed boat F1, bila datang first training..coach garang gila..second day terus quit..then budak2 lain yang teruskan dengan training terus dapat jadi wakil Malaysia pergi France dan masuk berita tv3 (yang ni aku menyesal nak mati ok). Pastu masa mula2 masuk degree, asek nak quit jer sbb rasa cam susah..then time belajar master pun sama..ntah apa2 kan?

Tapi sekarang rasa tak nak quit dah, i think im almost there..tak boleh quit master..by hook or by crook nak habiskan jugak..tak kira tak kira..sebab rasa macam dah boleh layan sikit bab bab rasa susah ni....kalau kita rasa susah memang akan jadi susah,dan memang betul pun..sangat-sangat betul..dan untuk mencabar lagi kesabaran aku yang suka quit ni..aku belajar swimming..aku mmg tak takut air..tapi tak tau langsung berenang, nak apungkan kan badan pun memang fail! mula2 tu beli dulu baju renang mahal2..plan nak masuk kelas renang kat uitm tu la kan,tup2 swimming pool renovate 4-5 bulan tak siap2 lagi waktu tu..apa lagi blajar sendiri la jawabnya..geram je aku tgk baju swimming tu terperuk dalam plastik..beli mahal-mahal tak pakai kan. Mula2 kawan start ajar dulu sikit2..aku ni jenis nak cpt pandai pun ada jgk,tak sabar lagi kan kt situ..then bila pg swimmng pool intai cara org swimming..then buat sampai dapat..nak buat berenang kaki katak tu,amik masa 3 mnggu hokeyh baru leh gerak! nampak x slow learner kat situ..then after 4 months dah boleh swimming..tak sangka,umur dah cecah suku abad baru boleh berenang,tu la nothing is impossible..kalau kita layan je kesusahan dan sabar sikit dah berjaya.


Then aku pun rasa agak happy dan aku rasa aku dah jadi manusia yang penyabar dalam kesusahan lah kan kononnya. Sekali lagi i am challenge myself nak belajar menjahit pulak..sebab menjahit ni macam tak boleh belajar dari utube jer..try search2 kat internet banyak la tutorial menjahit..tapi aku sebutir hape pun tak faham zero knowledge katanya..tak macam buat kek,buat kek search resepi then terus bake..menjahit ni lain..jadinya daftar lah masuk akademi menjahit kat puchong dengan hati yang tekad dan penuh harapan akan boleh jahit baju sendiri raya nanti =)...

tetapi..baru aku sedar bila belajar jahit ni baru tau yang aku mempunyai tangan yang kasar,otak yang blur dan memang bukan orang yang ada skill teknikal langsung..first part belajar buat baju kurung pesak buluh..dengan kain yang potong ntah hape2...nak jahit tepi pun senget..paling best salah potong leher sampai pengetua akademi ckp "saya tak boleh tinggal si anis ni,budak ni special kes japgi jadi apa la pulak nanti" dang dang! aku tgk student lain kemas jer..awat la aku punya carca marba..dasar tangan kayu! then kesabaran ku diuji lagi..time nak jahit kain asyik salah je..banyak kali kena tetas..hari tu mmg dah target dah kain mesti siap..tp tak siap2..tgk jam dah 5.30 petang dah..dari pukul 9 pg aku duk kat situ dengan tak makan lagi..dengan lajunya aku menjahit getah kat kain..pap! salah lagi..cikgu pun kata.." tak cantik ni..tak kemas.tak pe2 anis bukak balik then jahit balik ek"..detik tu aku dah fedup dah..mata dah start berair..dengan cpt aku gi kt handbag capai hp buat2 tgk msg (sebenarnya nak lari dari cikgu xnk bagi nmpk mata dah berair) terus pack barang then ckp nak balik..tak larat dah..masuk je kereta,pakai spek itam then nanges teresak2 macam aku masa kecik2 bila mak aku tak layan aku nak beli patung barbie princess. Aku rasa down,bodoh semua ada,yang tak tahan nanges sambil hentak2 stereng (drama sungguh!), singgah kedai pi beli cadbury makan smbil drive then ok sikit. Balik rumah mak aku yang betulkan segala jahitan buruk yang aku buat..mak aku ckp, "kakak..., menjahit ni kena sabar,slow2 bkn terus pandai....kita kena teliti..baru ok" ermm aku pun berfikir2 tenangkan hati,motivate diri sendiri dan aku x akan quit...esok nya pegi akademi dengan muka ceria then smbung jahit..tapi still aku yang paling ketinggalan ke belakang,rasanya kt situ aku dah tanam sikit sifat kesabaran kat situ.

So dalam kepala ni banyak sgt benda nak kena buat..masih belajar mcm mana nak susun balik semuanya..yang paling penting..


aku tak akan berputus asa



sekian saja entry kali ni,xtau apa benda ntah merapu kan..harap ada orang faham..lama dah tak menulis,terasa biol sekejap =p

p/s: no wonder la orang amik upah jahit baju mahal...ermmm



7 comments:

  1. waaa panjangnye. yang bab hentak steering tu sgt dramatik kikikiki. Sabar la beb, lama2 nanti mesti boleh jahit dgn cantik. Tak ramai org yg ada kelebihan menjahit. Belajar rajin2 dan jgn nangis k.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh eh ade org baca la..tak sangka den..hehehehe

      Delete
  2. sob sob.. sy paham perasaan yg bile belaja menjahit, tp rase susahhh sgt nk paham... and sy pun jenis tak pnh sentuh mesin jahit... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah, tapi bila da dpt rasa happy je, tapi sekarang ni suke jht dress je sbb one piece, hihi

      Delete
  3. Perangai kita sama la..Nie tgh cari entry untuk motivate diri sambung master.I learn something from you here ,thanks ! :)

    ReplyDelete
  4. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete